ИЗЛОЖБА БИЛО ЈЕДНОМ ЈЕДНО ПОЗОРИШТЕ… ПРОГЛАШЕНА ИЗЛОЖБОМ ГОДИНЕ У МАЂАРСКОЈ

Друштво „Пулски” – Удружење мађарских музеја из Будимпеште – најзначајнија је организација музејске струке у Мађарској, која је основана ради унапређења њене делатности, популаризације и бољег друштвеног статуса ове гране културе. Удружење је од 1999. године члан Мреже европских музејских организација НЕМО.

Друштво „Пулски” је 2011. установило награду Изложба године у циљу подстицања музеја на ефикаснију, квалитетнију и савременију изложбену комуникацију. Залаже се за афирмацију најоригиналнијих сталних или повремених изложбених поставки.

Ове године су на конкурсу могле учествовати и прекограничне изложбе с мађарском тематиком. Стручни жири је  9. октобра 2020. године објавио да је награда Изложба године 2020. у категорији поставки с буџетом до два милиона форинти припала изложби Било једном једно позориште… ауторâ Илдико Банчи и Тамаша Олаха, у заједничкој реализацији Позоришног музеја Војводине из Новог Сада и Музеја општине Бачка Топола. Ова поставка је омаж Среском мађарском народном позоришту (које је деловало у Бачкој Тополи од 1949. до 1959. године) поводом 70-годишњице од његовог оснивања. Отворена је 27. децембра 2019. у Музеју општине Бачка Топола.

Између осталог, у образложењу жирија стоји да је ова изложба креативним средствима представила публици оснивање, специфичност и делање овог веома значајног позоришта, које већ деценијама живи само у успоменама.

Покровитељи изложбе су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

 

  • Izlozba-BTopola-dec-2019-001
    Izlozba-BTopola-dec-2019-002
    Izlozba-BTopola-dec-2019-003

Види више слика →

Оставите одговор