Манифестације

20. 11. 2009.

У петак, 20. новембра 2009. године, у 18 сати, у Горњем фоајеу Сцене „Јован Ђорђевић“ у Српском народном позоришту, у организацији Позоришног музеја Војводине и Културног центра Новог Сада, одржаће се промоција издања Позоришног музеја Војводине КАД ЈЕ БИЛА КНЕЖЕВА ВЕЧЕРА?, Љиљане Пешикан-Љуштановић (о књизи говоре: др Миливоје Млађеновић, др Бранка Јакшић-Провчи и ауторка) и књиге ЛИКОВИ У СРПСКОЈ ЕКСПРЕСИОНИСТИЧКОЈ ДРАМИ, Иване Игњатов-Поповић (о књизи говоре: др Љиљана Пешикан-Љуштановић, др Весна Крчмар и ауторка).

11. 11. 2009.

Поводом 60 година уметничког рада Мире Бањац, Позоришни музеј Војводине организује свечаност МИРА БАЊАЦ – ПУБЛИЦИ У ЧАСТ, која ће се одржати у среду, 11. новембра 2009. године, у 20 сати, на Великој сцени Српског народног позоришта.

[embedplusvideo height=“291″ width=“352″ standard=“http://www.youtube.com/v/tupqnMLRYCo?fs=1″ vars=“ytid=tupqnMLRYCo&width=352&height=291&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=“ id=“ep5275″ /]

19. 06. 2009.

ИЗЛОЖБА ПОЗОРИШНОГ МУЗЕЈА ВОЈВОДИНЕТРИДЕСЕТ ГОДИНА САЛАШКОГ ПОЗОРИШТА гостује на Фестивалу мађарских позоришта у Кишварди, Република Мађарска. више

15. 06. 2009.

15. јуна у 19.00 часова у Заводу за културу Русина (стражиловска 9, Нови Сад), одржана је промоција књиге Ђуре Лаћака ПОЗОРИШНИ ЖИВОТ РУСИНА, део 1. Испред издавача, Позоришног музеја Војводине и НИУ „Руске слово“, говорила је уредница Ивана Кочи, затим Никола Цап, Ирина Харди-Ковачевић и аутор.

26. 05. 2009.

Промоција књиге Миленка Мисаиловића Значења српске комедиографије од Јоакима Вујића до Бранислава Нушића уприличена је у Матици српској 26. маја. На промоцији су говорили Зоран Максимовић, Весна Крчмар и аутор.

25. 05. 2009.

КУКЛА – ИЗЛОЖБА РУСКЕ ПОЗОРИШНЕ ЛУТКЕ (25. 05. – 30. 05. 2009.) више

21. 05. 2009.

У оквиру Међународног фестивала позоришта за децу (17-23. маја) у Суботици, 21. маја је у хотелу „Патриа“ уприличена Трибина – Портрет добитника награде за животно дело – „Мали Принц“, мр Мирослава Радоњића, театролога. У програму су учествовали Јован Ћирилов, Слободан Марковић, Борис Голдовски, Хенрик Јурковски, Љубивоје Ршумовић, вајар Мијо Мијушковић и други, а модератор је био Зоран Максимовић.

21. 05. 2009.

У оквиру Међународног фестивала позоришта за децу (17-23. маја) у Суботици, 21. маја је у простору књижаре „PlatoBooks“ представљена књига Одлике драмске бајке др Миливоја Млађеновића. У име издавача, Позоришног музеја Војводине и Стеријиног позорја, говорили су Зоран Максимовић и Светислав Јованов. О књизи је говорио и сам аутор, као и социолог Душан Торбица.

20. 05. 2009.

Промоција књиге Моја професија Сергеја Обрасцова у издању Позоришног музеја Војводине, Међународног фестивала позоришта за децу и Отвореног универзитета на којој су учествовали Јован Ћирилов, театролог, мр Мирослав Радоњић, театролог, др Борис Голдовски, директор научног сектора Позоришта „Сергеј Обрасцов“ из Москве, Јекатерина Обрасцов, унука Сергеја Обрасцова, и мр Зоран Максимовић, директор Позоришног музеја Војводине. више

16. 05. 2009.

Дан/Ноћ Музеја и презентација сајта.

15. 05. 2009.

На завршној свечаности XV Школског позорја, 15. маја, Позоришни музеј Војводине је, у сарадњи са гимназијом „Светозар Марковић“, доделио две равноправне награде за најбољи новинарски текст са театролошком темом објављен у школским часописима између два школска позорја, и то: за текст под насловом Драме с тешко схватљивим порукама ауторке Софије Јовановић из гимназије „Светозар Марковић“ и за текст под насловом Утисци из позоришта аутора Луке Преведена из гимназије „Лаза Костић“.

29. 04. 2009.

Вече посвећено Мири Бањац, добитници Награде за животно дело „Добричин прстен”, уприличено је у у Лесковцу, 29. априла. У програму је, поред глумице Мире Бањац, учествовао и Зоран Максимовић, приређивач монографије о нашој драмској уметници.

20. – 27. 04. 2009.

Учешће Позоришног музеја Војводине на 59. фестивалу професионалних позоришта Војводине у Зрењанину:
1. Отварање изложбе Под Талијиним кровом – поводом 170 година зграде зрењанинског позоришта, уприличeно је у сарадњи Музеја и Народног позоришта „Тоша Јовановић”, у Малом салону Народног музеја у Зрењанину, 20. априла. Аутори изложбе и каталога су историчар уметности Ференц Немет и Ивана Кукољ-Соларов, маркетиншки директор Позоришта. Каталог је дизајнерски уредио Ласло Немет. Изложба је постављена од 20. априла до 1. маја.
2. Промоција књиге Миливоја Млађеновића Одлике драмске бајке, у издању Стеријиног позорја и Музеја, уприличена је у Позоришном клубу, 21. априла, а о књизи су, поред аутора говорили критичари Јован Љуштановић и Владимир Арсенић. Програм је водила Ивана Кукољ-Соларов.
3. Промоција књиге Миленка Мисаиловића Значења српске комедиографије (од Јоакима Вујића до Бранислава Нушића), уприличена је у Позоришном клубу 24. априла, а о књизи су, поред аутора, говорили критичари Љиљана Пешикан-Љуштановић, Весна Крчмар и Зоран Максимовић, директор Музеја.

28. 03. 2009.

На Дан Српског народног позоришта 28. марта 2009. године, након Свечане академије, Музеј је, заједно са Позориштем, уприличио трибину Сећање на Милоша Хаџића, једног од најзнаменитијих управника нашег најстаријег националног театра. Трибина је одржана на сцени „Пера Добриновић“, у Српском народном позоришту, а у програму су учествовали: глумица Мира Бањац, театролог Петар Марјановић, редитељи Димитрије Ђурковић и Дејан Мијач; глумац Југослав Крајнов, читао је текст театролога Петра Марјановића. Организатор програма, испред Музеја, била је Аница Абаџин, а програм је водила кустос Ивана Кочи.

26. – 29. 03. 2009.

На „Трема-фесту” у Руми представљена је изложба кустоса Илдике Банчи, A Tanyaszínház harminc éve – Тридесет година Салашког позоришта, од 26. до 29. марта.

12. – 17. 03. 2009.

Учешће Музеја на Међународном салону књига на Новосадском сајму и изложби уметности „АRТ ЕХPО”:
1. У оквиру 14. међународне изложбе уметности „АRТ ЕХPО” на Међународном салону књига на Новосадском сајму издања Музеја су, уз пратећи каталог, била представљена на штанду Матице српске (нашег саиздавача у неколико издања) од 12. до 17. марта. На овој манифестацији Музеј је представљала Аница Абаџин, библиотекарка и организаторка културно-образовних активности.
2. На штанду националних мањина Покрајинског секретаријата за културу, представљено је двојезично издање аутора Ђуре Лаћака Позоришни живот русина (први део) коју је Музеј објавио у сарадњи са НИУ „Руске слово“. О књизи је испред Издавача говорила уредница Ивана Кочи.

02. 12. 2008.

Промоција књиге Бити у позоришту ауторке Марине Миливојевић-Мађарев уприличена је у Горњем фоајеу Сцене „Јован Ђорђевић”, 2. децембра. У програму су учествовали: др Небојша Ромчевић, мр Мирослав – Мики Радоњић, мр Зоран Максимовић, театролози и ауторка. Промоцију је Музеј организовао у сарадњи са Српским народним позориштем.

17. 11. 2008.

Учешће Позоришног музеја Војводине у пратећем програму 16. међународног фестивала класике Вршачка позоришна јесен у Вршцу, од 14. октобра до 4. новембра.
Представљање публикације ИНФАНТ прототип, аутора Симона Грабовца, 17. новембра. О књизи су говорили Ивана Кочи, кустос и аутор.

14. 10. – 04. 11. 2008.

Учешће Позоришног музеја Војводине у пратећем програму 16. међународног фестивала класике Вршачка позоришна јесен у Вршцу, од 14. октобра до 4. новембра:
1. Представљање публикације ИНФАНТ прототип, аутора Симона Грабовца, 17. новембра. О књизи су говорили Ивана Кочи, кустос и аутор.
2. Представљање изложбе Портрети глумаца Српског народног позоришта (1918–1941), ауторке Милене Лесковац, вишег кустоса и сараднице Иване Кочи, кустоса и изложбе Позоришта Војводине аутора мр Зорана Максимовића и сарадница Илдике Банчи, кустоса и Биљане Нишкановић, вишег кустоса. Изложбе су постављене у фоајеу НП „Стерија” у Вршцу. од 2. до 4. новембра.

20. – 26. 10. 2008.

На Међународном сајму књига у Београду, од 20. до 26. октобра издања Позоришног музеја Војводине (књиге, каталози и часописи) била су изложена на штанду КИЗ „Алтера” из Београда.

27. 06. 2008.

Промоција књиге Петар Вртипрашки – позоришни портрети (приредила Лепосава Кљаић) уприличена је у горњем фоајеу Сцене „Пера Добриновић” у СНП-у, 27. јуна, у заједничкој оганизацији Музеја и СНП-а. У програму промоције учествовали су: мр Мирослав Радоњић, театролог; др Коста Савић, лекар; Јелица Бјели, Милица Радаковић и Миодраг Петровић, глумци; мр Зоран Максимовић, директор Музеја, и приређивач.

13. 06. 2008.

Учешће Позоришног музеја Војводине у пратећем програму 50. републичког фестивала амтерских позоришта Србије у Кули.
Отварање изложбе Позоришта Војводине аутора мр Зорана Максимовића и сарадница Илдике Банчи, кустоса и Биљане Нишкановић, вишег кустоса, 13. јуна.

11. 06. 2008.

Учешће Позоришног музеја Војводине у пратећем програму Сомборског маратона.
Промоција књиге Мирјане Марковиновић Књига о представи – Реконструкција представе „Женидба и удадба” Јована Стерије Поповића у режији Дејана Мијача на сцени Народног позоришта у Сомбору, 11. јуна. О књизи су, поред ауторке, говорили: Дејан Mијач, редитељ, Здравко Панић Боскије, глумац, Бранимир Плавшић, новинар, Ивана Кочи, у име Издавача, а одломке из рецензије проф. др Радослава Лазића и књиге Мирјане Марковиновић читао је глумац Душан Јовић.

10. 06. 2008.

Изложба A Tanyaszínház harminc éve – Тридесет година Салашког позоришта, ауторке Илдико Банчи, кустоса. Изложбу прати и богато илустровани каталог, а ликовно-грфаичко обликовање и уређење изложбе и каталога дао је Бојан Јовановић. Поставку, коју је пратио документарни филм о Салашком позоришту Золтана Шифлиша, отворила је проф. др Каталин Каич.
1. Премијерно отварање уприличено је у Великом фоајеу Новосадског позоришта, 10. јуна. Изложба је била постављена 7 дана.
2. Поводом 31. сезоне салашког позоришта , у селу Кавило (општина Бачка Топола) изложба је постављена 26. јула.
3. Изложба је представљена на Учитељском факултету на мађарском језику у Суботици, од 1. октобра до 18. новембра.

09. 06. 2008.

Промоција књиге Великан театра Бојан Ступица, приређивача др Миленка Мисаиловића, уприличена је у Музеју позоришне уметности Србије у Београду, 9. јуна. О књизи су, поред приређивача, говорили: Јован Ћирилов, театролог, Боро Драшковић, редитељ и педагог, мр Зоран Максимовић , директор Музеја.

28. 05. 2008.

Учешће Позоришног музеја Војводине у пратећем програму 53. Стеријиног позорја, од 26. маја до 5. јуна:
У оквиру пратећег програма Дан књиге, 28. маја Музеј је представио три своја издања:
1. Милена Лесковац: Ракитинове режије у Српском народном позоришту. О књизи су говорили др Живко Поповић и ауторка;
2. Мирјана Марковиновић: Књига о представи – Реконструкција представе „Женидба и удадба” Јована Стерије Поповића у режији Дејана Мијача на сцени Народног позоришта у Сомбору. О књизи су говорили др Љиљана Пешикан-Љуштановић и ауторка;
3. Миодраг Кујунџић: Објективност искључена (приредио Светислав Јованов). О књизи су, поред приређивача, говорили Даринка Николић и мр Мирослав Радоњић.
4. На Арт клиници у оквиру Стеријиног позорја изложена су издања књига и каталози изложби Позоришног музеја Војоводине у оквиру заједничке изложбе књига.