Летопис Позоришног музеја Војводине

14. јануара 2015.
Потписан протокол о међусобној сарадњи са издавачким заводом „Форум” Нови Сад.

5. фебруара 2015.
У Позоришту младих, Нови Сад, уприличена је промоција часописа за луткарску уметност „Нити”. Истом приликом промовисана су и два зборника радова, такође издања Позоришног музеја Војводине: Лутка и маска у српкој култури – од обредног до позоришног чина, уредника Зорана Ђерића и Љиљане Динић, и Луткарство у Србији – стратегије за побољшање његовог положаја, уреднице Љиљане Динић.
На промоцији су говорили уредници Зоран Ђерић и Емилија Мрдаковић, затим проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић, Мирослав Радоњић и Весна Марјановић. Модератор је била главна уредница, Љиљана Динић.

26. март 2015.
У Културном центру у Вршцу уприличено је гостовање изложбе Лица Мире Бањац и промоција монографије Мира Бањац. Говорили су Зоран Максимовић, директор Музеја и Мира Бањац.

26. марта 2015.
У оквиру манифестације АРТ – Трема фест у Руми, уприличено је отварање изложбе Ђорђе Лебовић – сведок против своје епохе, ауторке Иване Кочи, кустоса Позоришног музеја Војводине. Изложбу је отворио Зоран Максимовић, директор Музеја.

29. марта 2015.
У оквиру манифестације АРТ – Трема фест у Руми, промовисан је часопис „Нити” и зборник радова Лутка и маска у српкој култури – од обредног до позоришног чина. На промоцији су говорили Мирослав Радоњић и Љиљана Динић, уредница.

1. априла 2015.
У културном центру Нови Сад, уприличена је промоција кљиге Зорана Ђерића, Драматуршки постскриптум. На промоцији су говорили проф. Марина Мађарев, Фрања Петриновић, књижевник, и Биљана Нишкановић, уредница књиге и виши кустос Музеја.

18 – 25 априла 2015.
На новосадском Салону књига, уприличена је промоција часописа „Нити” и књиге Зорана Ђерића, Драматуршки постскриптум, објављених у издању Позоришног музеја Војводине. На промоцији су говорили Љиљана Динић, главна уредница часописа, Зоран Ђерић и Биљана Нишкановић, уредница књиге. Такође, уприличена је изложба књига у издању Позоришног музеја Војводине, са пратећим каталогом књига.

20. априла 2015.
У оквиру свечаног отварања 65. Фестивала професионалних позоришта Војводине у Кикинди, уприличено је отварање изложбе Ђорђе Лебовић – сведок против своје епохе, ауторке Иване Кочи, кустоса Музеја. На отварању су говорили Зоран Максимовић и Бранислав Марјановић, а изложбу је отворио Сава Савин Моца.

21. априла 2015.
У оквиру 65. Фестивала професионалних позоришта Војводине у Кикинди, уприличена је промоција књиге Позоришна музика, Јадранке и Светозара Радета Радујка у издању Музеја, на којој су говорили Зоран Максимовић и аутор.

24. априла 2015.
У Народној библиотеци „Јован Поповић” у Кикинди, у оквиру 65. Фестивала професионалних позоришта Војводине, промовисан је часопис „Нити” и зборник радова Лутка и маска у српској култури – од обредног до позоришног чина.

Од 17. до 22. маја 2015.
У оквиру 22. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици, у саорганизацији нашег Музеја са Фестивалом и Отвореним универзитетом у Суботици, отворене су изложбе 100 година – 100 лутака (мађарско луткарство од 1850. до 1950.) и „Деца света” аутора Миње Суботе, одржан је 7. међународни форум за истраживање позоришне уметности под називом „Постмодерна дезинтеграција позоришне уметности” (аутори одабраних радова долазе из Индије, Јапана, Ирана, Мексика, Нигерије), промовисан је 6. Зборник радова „Позориште за децу – уметнички феномен”, затим је уприличена промоција часописа „Нити” (главна уредица Љиљана Динић), Лутка у култури Хенрика Јурковског и зборника Лутка и маска у српској култури, као и вече са Хенриком Јурковским.

15. маја 2015.
У оквиру 21. Школског позорја, Позоришни музеј Војводине и гимназија „Светозар Марковић”, установили су 2004. године награду за најбољи новински текст са театролошком темом, објављен између два школска позорја. Овогодишњи жири у саставу: Илдико Банчи, кустос, Аница Абаџин, библиотекар, и професор књижевности, Бранка Букарица, једногласно су доделили награде Катарини Цимбаљевић из III5 и Драгани Граховац из III3, из гимназије „Светозар Марковић”.

Од 12. до 17. маја 2015.
Зоран Максимовић, директор, и Ненад Богдановић, боравили су по позиву у Братислави (Словачка), ради наставка и унапређења сарадње са Позоришним Институтом у Братислави.

18. маја 2015.
На Дан позоришног музеја Војводине, уприличена је свечана додела награде за животно дело, Ловоров венац, проф. др Радославу Лазићу, у галерији „Платонеум” галерије САНУ у Новом Саду.
18. маја 2015.
У оквиру манифестације „Музеји Србије, 10 дана, од 10 до 10”, уприличена је изложба Ђорђе Лебовић – сведок против своје епохе, ауторке Иване Кочи, кустоса Музеја, у галерији „Платонеум” галерије САНУ у Новом Саду.

26. маја 2015.
Током девет дана Стеријиног позорја, у фоајеу сцене „Пера Добриновић”, уприличена је изложба фотографија Фотографије из позоријанске архиве, која говори о шездесетогодишњој историји Позорја. Организатори изложбе су Стеријино позорје и Позоришни музеј Војводине, чија виша кустоскиња, Биљана Нишкановић, је учествовала у њеном формирању.

1. јуна 2015.
Током манифестације „Дани књиге” у оквиру Стеријиног позорја, промовисана су нова издања Позоришног музеја Војводине, институције која већ годинама слови за најагилнијег издавача театролшке литературе и периодичних публикација. У оквиру своје издавачке делатности, представиће посебан сегмент – позоришно стваралаштво за децу и луткарску позоришну уметност: Лутка и маска у српској култури, приредили Љиљана Динић и Зоран Ђерић, Позориште за децу – уметнички феномен, зборник радова, књига VI и Часопис за луткарску уметност Нити. Том приликом Музеј је изложио и сва остала своја досад објављена издања о луткарској уметности у виду изложбе књига.
24. јуна 2015.
У оквиру Фестивала „Буца Мирковић” у Александровцу, уприличено је гостовање изложбе Лица Мире Бањац и промоција монографије Мира Бањац. На свечаности су говорили Зоран Максимовић, директор Музеја, Мира Бањац, Весна Крчмар и Гордана Ђурђевић.

25. јуна 2015.
У позоришту лутака „Пинокио” у Београду, у оквиру Фестивала монодраме и пантомиме, отворена је изложба Призори са луткарских сцена Србије, реализованој у копродукцији Позоришног музеја Војводине, Позоришта лутака „Пинокио” и УНИМА центра Србије. На отварању су говорили проф. др Радослав Лазић и Игор Бојовић, директор Позоришта.

2. јула 2015.
У Народном музеју у Краљеву, у оквиру позоришног фестивала А.Н.Ф.И.Театар, у саорганизацији Фестивала, краљевачког и нашег музеја, одржана је трибина „Разум и опстанак” – стваралаштво Ђорђа Лебовића, на којој је учествовала кустоскиња Ивана Кочи, ауторка изложбе Ђорђе Лебовић – сведок против своје епохе, затим Сузана Новчић, виши кустос из Краљева и мр Владимир Маровић из организације Фестивала.
27. јула 2015. 
У оквиру 58. Фестивала фестивала у Требињу (Република Српска) одржаног од 25. до 31. јула, у Културном центру уприличена је промоција издања Позоришног музеја Војводине: Драматуршки постскриптум Зорана Ђерића и Лутка и маска у српској култури: од обредног до позоришног чина, приређивача Зорана Ђерића и Љиљане Динић. У промоцији су учествовали др Зоран Ђерић и мр Снежана Кутрички.

17. септембра 2015. informacija
У оквиру VIII Бугојанског луткарског бијенала, одржаног од 14. до 18. септембра у Културно спортском ценру у Бугојну (Федерација Босне и Херцеговине), уприличена је промоција најновијих издања Позоришног музеја Војводине посвећених луткарству: Позориште лутака у Новом Саду / оснивање, Зорана Ђерића и Љиљане Динић, Лутка и маска у српској култури: од обредног до позоришног чина, приређивача Зорана Ђерића и Љиљане Динић, „Нити”, часопис за луткарску уметност, број 1/2014, зборник радова Луткарство у Србији уреднице Љиљане Динић и Лутка у култури Хенрика Јурковског. На промоцији су говорили др Зоран Ђерић и директор Фестивала и Културног центра, Вахид Дураковић.
5. октобра 2015.
Културном центру у Младеновцу, уприличена је промоција монографије Мира Бањац. На промоцији су говорили: Зоран Максимовић, Мира Бањац и Јелена Стајковац.

6. октобра 2015.
У малој сали Позоришта младих у Новом Саду, Позоришни музеј Војводине организовао је промоцију web платформе “Ифигенија”. Ову словеначку информацијску гледалишку националну апликацију, представили су публици њени аутори из Словеније Само Стрелец и Борис Лашић, док је модератор био Ненад Богдановић.

12. октобра 2015.
У градском позоришту у Бечеју, у оквиру III Фестивала монодраме, уприличено је гостовање изложбе Лица Мире Бањац и промоција монографије Мира Бањац. На свечаности су говорили Зоран Максимовић, директор Музеја и Мира Бањац.

23. октобра 2015.
У оквиру фестивала Вршачка позоришна јесен, у Н. П. „Стерија” у Вршцу, уприличена је изложба издања Позоришног музеја Војводине (од 1984. до 2015.). Изложбу Трагом позоришне баштине, аутора Зорана Максимовића, отворио је Радомир Путник.

24. октобра 2015.
У Савременој галерији у Суботици, свечано је отворена Изложба Позоришни јубилеј, ауторке Илдико Банчи, кустоса Музеја, поводом 70 година суботичког професионалног мађарског глумишта. На отварању су учествовали Зоран Максимовић, директор Музеја, проф. емеритус Каталин Каич, театролог и Фриђеш Ковач, глумац и редитељ. Истог дана, Зоран Максимовић, директор Музеја, учествовао на отварању изложбе НПНКН LXX, поводом 70 година рада Народног позоришта – Narodnog kazališta – Népszínház, Суботица.

25. октобра – 1. новембра 2015.
На 60. међународном сајму књига у Београду, била су изложена издања нашег Музеја, организатор је била Аница Абаџин, библиотекар.

26. октобра 2015.
У оквиру фестивала комедије „Јован Кнежевић Цаца” у Новом Бечеју, гостовала је изложба Бранислав Нушић ауторке Биљане Нишкановић, вишег кустоса Позоришног музеја Војводине.

18. новембра 2015.
У Студију Југословенског драмског позоришта, у Београду, одржана је промоција књиге Теорија драмских жанрова (избор, предговор и редакција: др Светислав Јованов), у издању Позоришног музеја Војводине. О књизи су говорили проф. др Иван Меденица, рецензент, проф. др Небојша Ромчевић и приређивач, док је модератор била Јелена Чупић, кустоскиња Музеја.
28. децембра 2015.
У фоајеу сцене „Пера Добриновић” Српског народног позоришта, отворена је изложба Глумачка породица Душановић, ауторке Биљане Нишкановић, вишег кустоса Позоришног музеја Војводине.

29. децембра 2015.
Уприличена је изложба у виду 10.000 разгледница које представљају репродукције 18 костимографских и сценографских скица реномираних позоришних аутора (Владимир Маринић, Анамарија Михајловић, Стана Јатић, Мирјана Стојановић Маурич, Владимир Спасић, Мирјана Ђурић, Милена Ј. Н. К, Стеван Максимовић, Милета Лесковац), које су затим подељене насумично одабраним грађанима у поштанске сандучиће.