Изложба и креативна радионица лутака СВЕТОВИ И ЈУНАЦИ – СРПСКО ПОЗОРИШНО СТВАРАЛАШТВО ЗА ДЕЦУ

Изложба и креативна радионица лутака
СВЕТОВИ И ЈУНАЦИ – СРПСКО ПОЗОРИШНО СТВАРАЛАШТВО ЗА ДЕЦУ
30. јануар – 28. фебруар
Отварање изложбе: 30. јануара у 11 часова
Галерија Дечјег културног центра Београд
Таковска 8

 • svet1.jpg
  svet3.jpg
  svet4.jpg

Види више слика →

mb1

У Дечјем културном центру Београд биће отворена изложба из области позоришне уметности, под називом “СВЕТОВИ И ЈУНАЦИ – СРПСКО ПОЗОРИШНО СТВАРАЛАШТВО ЗА ДЕЦУ”, у четвртак, 30. јануара, у 11 часова.

Посетиоце ће поздравити Зоран Максимовић, директор Позоришног музеја Војводине, представници Међународног фестивала позоришта за децу из Суботице и Донка Шпичек, председник УО Дечјег културног центра Београд. Најмлађи посетиоци имаће прилику и да учествују у креативној радионици прављења лутака, коју воде глумица, луткар и театролог Маријана Петровић и Биљана Стаменковић из Атељеа за примењену уметност ДКЦБ.

Изложбу су, у оквиру пројекта Европске комисије Луткарска номадска академија 3, реализовали Позоришни музеј Војводине, Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици и Мини театар из Љубљане, који је и носилац пројекта.

Изложене лутке, костими, скице, фотографије и реквизити сведоче о луткарским и драмским инсценацијама инспирисаним књижевношћу за децу, бајкама и фолклорним наслеђем целог света, а дела су уметника из Србије, региона и шире.

С обзиром на релативно дуг период који изложба обухвата, доступност грађе значајно је утицала на сам одабир, те је презентован тек део значајних уметничких остварења. Због трошности материјала, непостојања институције са адекватним простором за похрањивање, природних непогода и слично, велики део лутака и костима није сачуван.

Кроз изложбу предстаљена су појединачна позоришта, као што су:

 • Позориште младих, Нови Сад
 • Дечје позориште Суботица – Gyermekszínház Szabadka – Dječje kazalište Subotica
 • Луткарска сцена Народног позоришта “Тоша Јовановић”, Зрењанин
 • Позориште лутака, Ниш
 • Позориште лутака “Пинокио”, Земун
 • Позориште за децу, Крагујевац
 • Мало позориште “Душко Радовић”, Београд
 • Позориште “Бошко Буха”, Београд
 • Позориштанце “Пуж”, Београд
 • Дјечије позориште Републике Српске из Бања Луке

Поред експоната који се односе на појединачне представе, у целине су груписане и различите адаптације, тематски и идејно блиски мотиви, као и сценске материјализације светова и јунака. Сама поставка није пратила хронолошки след појединачних позоришта нити аутора, а основни критеријум за одабир грађе била је лична смелост стваралаца у тумачењу и ширењу граница.

Изложба је до сада представљена у Љубљани (Народни музеј Словеније, април⁄мај 2013), Суботици (Отворени универзитет, у оквиру Ноћи музеја и Међународног фестивала за децу у Суботици, мај 2013), Загребу (Културни центар Травно, у оквиру Међународног фестивала казалишта лутака – ПИФ- а, септембар 2013) и Новом Саду (Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, септембар 2013).

komadic-pozoriste-mladih-novi-sad svet-jednog-cveta-pozoriste-dusko-radovic

Оставите одговор